Italien er ikke kun kendt for god vin og mad.
Chokolade i fast form er en italiensk opfindelse, og det er en af grundene til at Torino i Norditalien kan kalde sig hele verdens chokoladehovedstad. Historien om italiensk chokolade og Torino går helt tilbage til dengang, chokolade stadig kun var en varm drik. I 1678 blev der givet kongelig tilladelse til at åbne verdens første chokoladehus i Torino, her blev der serveret varm kakao. Den romantiske udlægning af historien er, at grundlaget for chokoladeeventyret blev lagt allerede i 1585. Da en hertug af Savoyen giftede sig med en spansk prinsesse. Det var nemlig via Spanien og de spanske kolonier, kakaoen kom til Italien.
Historien om chokoladen.
Historien om chokoladen, som vi kender den i dag, er ukendt for de fleste. Men faktum er, at den faste, spiselige udgave af chokoladen først tog form i slutningen af 1700-tallet. Opfundet af en lokal chokoladeentusiast og dermed var den europæiske chokoladetradition grundlagt. Torino og Piemonte-regionen stod ved indgangen til det 19. århundrede for næsten al chokoladeproduktion i Italien.
Områdets specialitet, gianduiotto, er i dag kendt over det meste af verden som italiensk nougat af ypperste kvalitet, som først kom til som et nyt smagsmæssigt højdepunkt flere år senere. Paradoksalt nok som et resultat af Napoleonskrigene og den deraf følgende mangel på kakao. Kakaoen blev så dyr, at chokoladeproducenterne var tvunget til at være kreative og tænke i nye baner. For at få kakaoen til at række længere fandt Michele Prochet, en chokolatier fra Torino, som den første på at blande den kostbare råvare med hasselnødder fra markerne i lokalområdet. Og som om det ikke var rigeligt, fik han også den idé at skære chokoladen i små appetitlige stykker og pakke dem ind i sølvpapir. Forløberen til vores gaveæsker med luksuschokolade var født.
I dag står Torino og Piemonte for omkring 40 procent af Italiens samlede chokoladeproduktion, svarende til ca. 85.000 tons om året. Den delikate blanding af kakao og hasselnødder fra Piemonte, gianduiotto, har været med til at sætte Torino på verdenskortet og er, næst efter pizza og vin, Italiens måske vigtigste bidrag til madkultur og smagsoplevelser.